Calico Jack | All things phenomenal in 2021

All things phenomenal in 2021

By now you know what our community means to us. They are our foundation, our source of inspiration. We also like to shine a spotlight on them from time to time.

Placeholder for IMG 8274IMG 8274

This is Johan Hauser. You've probably seen him before if you browse our webshop frequently. He's been a part of our community since day 1 and It's been fun asking him these questions. Sorry everyone who can't read Dutch, as the interview goes on in our native language. Music is international though, so do definitely check out his end-of-year playlist. As a programmer at Poppodium Grenswerk, you can definitely leave these kinds of lists up to him.

Luister hier naar Johan's eindejaarslijst


Lees beneden verder voor het complete interview

Placeholder for 06 Johan06 Johan

Johan stel je kort even voor. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben programmeur van poppodium Grenswerk in Venlo, en leid daar het artistieke team. Verder was ik tien jaar lang hoofd programma van Zomerparkfeest, daar ben ik twee jaar geleden mee gestopt. Sinds kort heb ik me helemaal teruggetrokken uit de programmacommissie, ben echt net deze week uit de appgroep gestapt. Dus dat is nogal vers en een beetje gek zeker ook omdat we twee jaar achter elkaar geen evenement meer hebben gehad. Maar het is goed zo, ik heb het lang genoeg gedaan en het is tijd voor nieuwe, frisse ideeën. En daar loop ik waarschijnlijk alleen maar bij in de weg. Daarnaast doe ik het management van Frans Pollux en organiseer is sinds kort een fietsevent voor gravelbikes waarmee we afgelopen zomer een kleine pilot hebben gedaan en dat we komend jaar gaan lanceren. Vooral voor de fun, dat is iets nieuws en vind ik echt tof om te doen. Verder ben ik twaalf jaar samen met Janneke en heb ik drie hele gezellige, lieve, gekke, sociale maar ook intens drukke kinderen haha!

Placeholder for 04 mood04 mood

Hoe ben je in contact gekomen met Calico Jack en wat spreekt je aan?

Rolph ken ik al heel erg lang, en hij vertelde al vroeg over de plannen voor een winkel. Erik werkte toen in de Q4-headquarters op de Bolwaterstraat waar we allemaal veel bier dronken in die tijd. Ik vond het een moedig maar ook tricky plan. Toch ze hebben dat goed aangevoeld. Wat is mooi vind is dat Calico Jack in een relatief korte tijd echt een vaste waarde is geworden, niet alleen voor de regio maar zeker ook daarbuiten. Er wordt echt naar gekeken. Vanuit mijn werk bij Grenswerk weet ik hoe moeilijk dat is. Ik woon hier heel graag maar de stad is soms erg conservatief en dat kan werken als een remmende factor. Calico Jack laat zien dat het mogelijk is om vanuit deze stad iets te doen wat impact maakt. Dat is heel inspirerend. En ze poetsen hun roots niet weg, maar gebruiken het juist in alles wat ze doen.

Placeholder for 05 Johan05 Johan

Wat is voor jou ultieme kwaliteit van leven?

Moeilijke vraag dit. Wij vieren ieder jaar oud op nieuw met een aantal goede vrienden in een huisje in de Ardennen. Dat doen we al bijna vijftien jaar volgens mij. Ik ben denk ik op mijn gelukkigst als we daar in de vrieskou koken op een vuurtje, de kinderen rennen rond, en wij hebben wat te drinken. Dat weekend is me heel dierbaar, ook omdat het al zo’n lange traditie is. Het is eenvoudig daar, je kunt er niet zoveel en je doet daarom ook weinig. Eten, drinken, praten, een stukje wandelen. Vorig jaar is het niet doorgegaan vanwege jeweetwel, hopelijk gooit België de grenzen niet alsnog dicht de komende week.

Placeholder for 03 mood03 mood

Kun je ons omschrijven wat muziek voor jou betekent en hoe dit zo gegroeid is?

Muziek is er altijd geweest, zo lang ik me herinner. Mijn ouders waren geen enorme liefhebbers, maar mijn vader had een aantal platen en die draaide ik veel. En al best jong. Er is een foto van mij met koptelefoon op en het boekje van een cassettebandje in de hand, dat ben ik aan het lezen. Ik zal een jaar of zes, zeven zijn geweest. Nog steeds wil ik altijd alles weten; wie speelt mee, waar is het opgenomen, wie heeft het geproduceerd. Verbanden zoeken. Muziek was toen een vorm van escapisme denk ik, maar in de puberteit werd het echt lifestyle, het bepaalde mijn hele identiteit. Ik luisterde veel naar punk, hardcore, garage. Ik denk dat ik tot mijn – zeg – zestiende het heel lastig vond om me te verhouden tot andere mensen, voor mijn gevoel was ik altijd een buitenbeentje. Maar toen ik mensen vond die naar dezelfde muziek luisterden werd dat langzaam minder, dat was heel bevrijdend. Muziek heeft me altijd op andere sporen gebracht en is in die zin heel gidsend geweest.

Placeholder for 07 Johan07 Johan

Je hebt natuurlijk een fantastische eindejaarslijst gemaakt waar je straks heel veel over gaat vertellen, maar zomaar even nieuwsgierig… heb je echt een favoriete artiest? Is dat Bob Dylan? Fela Kuti? Of toch J Dilla? Jij bent zo divers!

Hahaha, ja dat is goed getroffen, dat zijn wel echt favorites. Samen met Talking Heads bijvoorbeeld, Nicolas Jaar, Kendrick, Mavis Staples, Parquet Courts, Gram Parsons, King Tubby of Lee Perry… voor een gedroomde festival live-up zou ik wat mensen opgraven. Maar Bob Dylan is wel de grootste wat mij betreft, dat is hors catégorie. Die telt eigenlijk niet mee. Spotify gaf vorig jaar tijdens de eindejaars round-up ook mee wie de Artist of the Decade was, jouw meest gedraaide artiest van de afgelopen tien jaar. Dat was Dylan bij mij. En ik heb alle albums ook nog eens op vinyl en die draai ik veel dus ga maar na. Ik snap wel dat mensen Bob Dylan intimiderend vinden; dat gigantische oeuvre, lange songs, lappen tekst. Maar toen het bij mij eenmaal klikte liet het niet meer los. Draai gewoon eens Not dark yet; zijn dictie en timing is zo bijzonder. En dan die taal, heel ontroerend maar vol zwarte humor. ‘I can’t even remember what it was I came here to get away from’. Dat is treurig maar toch ook heel grappig? En daarnaast, die man is zo fearless, die heeft zich echt nooit geen fuck aangetrokken van wat mensen van hem verwachtten. Heeft altijd precies gedaan wat hij zelf wilde. Daar hou ik van, misschien wel omdat ik zelf helemaal niet zo ben. Ik wil graag dat mensen happy zijn. Bob interesseert dat geen ene reet. Ieder jaar wordt er in de Bootleg Series een nieuwe periode uit zijn carrière uit elkaar getrokken en dan duiken er weer onuitgebrachte tracks op die decennialang ergens hebben liggen verstoffen. Veel van zijn beste tracks zijn helemaal niet op de albums terecht gekomen. Ik ken geen enkele andere artiest waar dat ook het geval is. Dit jaar ook weer, met Too Late, een nummer uit begin jaren tachtig. Dat je dat opneemt en zegt, mwah, laat maar zitten. Dat kan helemaal niet. En er ook nooit meer naar omkijken hè. Gewoon verder gaan. Het draagt alleen maar bij aan de mythe Dylan. God weet wat er nog ergens op ons ligt te wachten.

Placeholder for 01 mood01 mood

Anyway, je eindejaarslijst… Brand los. Vertel ons hoe hij is opgebouwd, waarom je voor bepaalde albums gekozen hebt.

Ja ik maak altijd eerst een longlist van albums die ik veel gedraaid of gekocht heb, en dan ga ik schrappen. Daar komt iets uit en dat is ook wat het is. Ik heb in de playlist er een samenhangend geheel van geprobeerd te maken, maar het zal niet ieders cup of tea zijn. Het is veel introspectieve muziek valt me op. En het is niet bepaald een vrolijke lijst, maar het was misschien ook niet zo’n vrolijk jaar. In een normaal jaar heb je plekken zoals festivals en clubs waar bepaalde songs veranderen in anthems, of acts echt op hun plek vallen. Dat was er allemaal niet dit jaar. Muziek luisteren is een beetje een particuliere bezigheid geweest, veel koptelefoonwerk. Dat zie je terug in mijn lijst denk ik. We hebben allemaal veel thuisgezeten, en met drie kinderen in huis kunnen je sowieso niet alles luisteren. Maar de donkere, verknipte ambient van Space Afrika, dat meditatieve album van Floating Points of de pastorale troostliedjes van Cassandra Jenkins gaan prima. Dat kan ik goed hard zetten zonder dat mijn kinderen helemaal doordraaien. En hele heavy muziek triggert me sowieso minder de laatste jaren. Maar misschien word ik een oude lul haha. Of gewoon allebei.

Placeholder for 01 Johan01 Johan

Albums

1. Floating Points & Pharaoh Sanders - Promises
2. Cassandra Jenkins - An Overview on Phenomenal Nature
3. Low - Hey what
4. Space Africa - Honest Labour
5. Little Simz - Sometime I Might Be Introvert
6. Dry Cleaning - New Long Leg
7. Sons of Kemet - Black to the Future
8. Drum & Beeker - GRMBL
9. Sault - Nine
10. Faye Webster - I know I’m Funny haha

Songs:

1. Animal Collective - Prester John
2. Tyler, the Creator - Sweet / I thought you wanted to dance
3. Upsammy - Flutter
4. Nala Sinephro - Space 8
5. Kurt Vile - Speed of the Sound of Loneliness
6. Dave - Three Rivers
7. Janet Livv - Pain Away
8. Billie Elish - I didn’t change my number
9. Big Thief - Little Things
10. Koreless - White Picket Fence

Placeholder for 02 mood02 mood

Soort van eindconclusie en misschien een tendens, wat is je view op 2021 geweest?

Ja het was het klotejaar natuurlijk. Het is echt stilstand, zeker in onze brache. En ik denk dat het moeilijkste nog moet komen. Het duurt allemaal veel te lang en er is nul visie voor de lange termijn. Dat is echt heel teleurstellend. Als je me een jaar geleden had gezegd dat we op dit moment in dezelfde situatie zouden zitten als toen, met een vervoegde basisschoolsluiting en een lockdown, dan had ik je niet geloofd. Maar ik probeer er zo luchtig mogelijk mee om te gaan en dat gaat ook best goed. Sowieso, ik mag helemaal niet klagen: er zijn heel veel mensen die veel slechter af zijn, artiesten, ondernemers, zzp’ers met heel veel financiële zorgen, mensen die hun levenswerk zien verdampen. Ik ben heel blij dat het afgelopen zomer gelukt is om een nieuw evenement als Aan de waterkant te lanceren, terwijl dat een aantal keer aan een zijden draadje heeft gehangen. Verder zijn we allemaal gezond en de rest fixen we wel. Maar ik verlang wel naar het voorjaar, dat we die hele shit een beetje kunnen vergeten.

Placeholder for 04 Johan04 Johan

Last but not least, buiten een enorme muziekliefhebber heb je nog een passie. Fietsen! We zijn druk bezig met een nieuwe set up voor onze Gruppetto Pirata, let’s go?

Ja, zeker! Mijn fiets is de beste aanschaf van de laatste jaren. Dat klinkt allemaal heel erg middle-age, ik weet het, maar het is zo fijn. Zeker als je lekker fit bent en goed mee kunt. Stap twee uurtjes op een fiets en je komt als een ander persoon thuis. Het is soms wel puzzelen en plannen om de momenten te vinden dat het kan, en daarom ben ik afgelopen jaar nauwelijks met de Grupetto meegeweest. Half zeven is ook gewoon een kuttijd haha! Maar ik ga mijn leven beteren want samen met anderen fietsen is veel te leuk. Echt zin in korte mouwtjes. Wij allemaal toch?

Bag
View cart